Google Drive: organitzador del treball grupal

Google Drive

Google Drive és un servei d’allotjament d’arxius que reemplaça Google Docs, i ha ampliat les prestacions que aquest oferia. Continua sent un servei gratuït que ens permet crear i editar a través del web documents de text, fulls de càlcul i presentacions. Tot això es pot fer amb el paquet ofimàtic de Google Drive: des de qualsevol dispositiu, en qualsevol moment, podem accedir a les carpetes i als documents nostres.

Google Drive destaca per ser un servei d’emmagatzematge en línia. Cada usuari disposa, per desar els seus arxius, de 15 gigabytes d’espai gratuït, que es poden ampliar particularment o professionalment a preus molt competitius.

Per començar a fer servir aquest servei només ens hem de connectar amb el nostre compte de Google o Gmail, i accedirem a Google Drive i a tots els serveis de Google.

google drive

La interfície de Google Drive és bastant intuïtiva. Podem cercar documents amb el cercador, crear un document nou, accedir als darrers arxius oberts, o a la llista de carpetes i documents dels quals som propietaris o els quals un altre usuari ha compartit amb nosaltres.

Google Drive

Disposa d’un suport multiformat per carregar-hi arxius i baixar-ne, de manera distribuïda. També podem fer còpies de seguretat i tenir sincronitzats els arxius de Drive amb el nostre ordinador, si hom vol. Permet convertir els arxius en diversos formats (per exemple: PDF, HTML, entre d’altres) i baixar-los, i pujar-hi qualsevol document que tinguem creat amb un altre programa d’informàtica (MS Office, OpenOffice, etc.).

Els  arxius creats o importats a Google Drive poden compartir-se amb una quantitat il·limitada de persones, que poden ser col·laboradors (tenen permís per modificar els arxius) o lectors; així, els usuaris que comparteixen un arxiu poden editar-lo a temps real de manera col·laborativa. Aquesta funció és especialment útil per als treballs en equip o per als projectes conjunts. En comptes d’enviar múltiples missatges de correu electrònic amb distintes versions, diferents persones poden editar un document i compartir-ne els canvis de manera instantània.

Google Drive

Els documents es troben sempre disponibles quan entram a Google Drive des de qualsevol lloc; és compatible amb tots els dispositius tecnològics del moment.

També podem destacar la facilitat d’ús d’aquesta plataforma; a més a més, es pot combinar amb les altres aplicacions de Google, com ara el correu, Google+, etc. Ens permet seleccionar quins usuaris han de tenir permisos de lectura o escriptura. La possibilitat de comunicació, tant síncrona com asíncrona, fa que la dinàmica de treball col·laboratiu sigui més bona de dur. També s’ha de dir que les quotes gratuïtes són molt elevades; ens deixa emmagatzemar una gran quantitat de documents.

URL: <http://www.google.com/drive/>

Propostes didàctiques

  • Els alumnes, per grups, poden treballar de manera col·laborativa, aportant la seva feina a un mateix document de text, full de càlcul o presentació; hi queda registrada la contribució de cadascú. Quant als comentaris, faciliten una comunicació fluida a l’hora d’elaborar el document i revisar-lo.
  • Es poden fer presentacions de treballs, dossiers d’estudiants o informes de pràctiques.
  • Es poden crear formularis per recollir dades, sia per repartir pràctiques, o per a qualsevol altre tipus de recollida d’informació. Es creen molt fàcilment, i els resultats arriben al correu electrònic que s’especifiqui.
  • Es poden recopilar i compartir recursos (enllaços, imatges, presentacions, documents…) per preparar una classe, un projecte d’investigació o una tesi.
  • Es pot propiciar una pluja d’idees, la qual queda reflectida a un document. Els participants la duen a terme en temps real, de manera síncrona i des de qualsevol lloc.

Recursos

Autor: Campus Digital

Servei multidisciplinari que gestiona el campus virtual de la UIB, des del punt de vista tècnic i pedagògic. Les funcions del servei són donar formació i suport al professorat i a l'alumnat en l'ús de Moodle, ajudar els docents en la creació de materials didàctics i en la implementació de noves eines i estratègies educatives amb TIC.

3 respostes a «Google Drive: organitzador del treball grupal»

Deixa un comentari